Voor de 31ste keer op rij kon de longdistance catamaran race “Euro Cats Cup” ook dit jaar doorgaan. Mogelijke spelbreker was de sterke stroming door springtij en op sommige momenten geflirt met de ondergrens van 6 knopen wind waardoor het risico voor een opsleep-editie reëel was. Toch werd het op voorhand ingekort parcours niet nog eens ingekort en werd een volwaardige longdistance afgewerkt met een gemiddelde zeiltijd van 3.5 u voor alle 3 catklassen. Een gemeenschappelijke start, gevolgd door een driehoek voor de club en lussen aangepast aan de snelheid van de 3 catklassen. Door de lichte halve windse lussen, een race voor lichte spi-boten.

– De grootste klasse C1, kreeg met 2 lussen naar Cadzand het langste parcours voor de boeg waardoor 11 teams door de afzwakkende wind de uiterste finishtijd niet haalden. Voor het podium werd het een spannende strijd met 3 teams die binnen 3 minuten van elkaar finishten.
1/ Philippe Hendrickx-Filip Olyslager 2/ Patrick Demesmaeker-Olivier Gagliani 3/ Francis Proot-Quentin Blondiau. 1ste clubteam Floris Wuyts-Sonja Buyle eindigde 11de.
– In de C3 klasse konden alle teams de grote en kleine lus afwerken en ook hier een spannende strijd voor het podium dat eveneens binnen een periode van 3 minuten finishte. In deze klasse werd het een wedstrijd in een wedstrijd onder de nieuwe Nacra 15’s. De zwaardloze 16 voets die doorgaans de norm zijn in de C3 klasse, waren in die omstandigheden kansloos voor het podium. Een volledig jeugdpodium dat heel sterk presteerde. Het BMA standpunt voor de aangepaste klasse indeling zou misschien wel herbekeken mogen worden om in de toekomst de zwaardloze catamarans niet aan wal te zetten.
1/ Lucas Claeyssens-Henri Vandendorpe 2/ Fréderic Vandewalle-Morgan De Vos 3/ Emma Uyttendaele-Jef Suy. 1ste clubteam, Capucine Verstraete-Winnie Deloof, het enige vrouwenteam en 3de standaard C3, werd 11de.
– De allerjongste C4 klasse werkte hun 2 korte lussen ook af binnen de limiettijd dat resulteerde in volgend podium:
1/ Boris Goethals-Marie Uyttendaele 2/ Jules Poppel-Ralf Suy 3/ Felien en Ella Spiessens. 1ste clubteam, werd ook het winnend team van die klasse, Boris en Marie.

Dank aan verzekeringen Huysman, Provincie West-Vlaanderen, Magic Marine en Bomber sunglasses voor hun sponsoring en ondersteuning en aan alle 25 medewerkers voor terug een geslaagde editie met een superleuke feestelijke afsluiter onder de exotische vibes van salsa band “Ritmo Latino”.

Resultaten ECC 2017 – C1
Resultaten ECC 2017 – C3
Resultaten ECC 2017 – C4

X